Za roditelje

Poštovani roditelji!

Slijedeći upute stručnjaka s kojim surađujete ili iz vlastitog interesa, došli ste do naše stranice o virtualnoj ranoj intervenciji. Ova stranica nastala je kao odgovor na kriznu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa početkom 2020. godine koja je u velikoj mjeri uzrokovala prestanak pružanja usluga rane intervencije. Ipak, potrebno je naglasiti da virtualna terapija nije samo alternativni način rada za vrijeme kriznih situacija, nego ima važnu ulogu u provođenju usluga rane intervencije općenito. Nadamo se da će sljedeće informacije biti korisne za vas i za vaše dijete.
Preuzmite našu brošuru koja ukratko objašnjava virtualnu ranu intervenciju.

Dobrodošli!


O virtualnoj terapiji:

Virtualna terapija (VT)

Virtualna terapija je način pružanja usluga putem informacijske i komunikacijske tehnologije s udaljene lokacije[1] koja se može koristiti za pružanje usluga rane intervencije pomoću dokazano učinkovitih metoda rada kroz podučavanje i podržavanje obitelji. Ostali termini koji se koriste za virtualnu terapiju su: tele-zdravlje, tele-rehabilitacija, tele-intervencija, virtualni kućni posjeti, tele-praksa. Mogu je pružati različiti stručnjaci na području rane intervencije kao što su:

 • edukacijski rehabilitatori,
 • logopedi,
 • radni terapeuti,
 • fizioterapeuti,
 • drugi stručnjaci koji rade u području rane intervencije.

Vrste virtualne terapije

Virtualnu terapiju dijelimo prema sljedećim karakteristikama:

 • prema modalitetu
 • prema načinu provođenja
ModalitetSinkroni modalitetVideo poziv ili telefonski poziv.
Asinkroni modalitetRoditelji dijele video, slike i podatke koje stručnjaci analiziraju te potom pružaju roditeljima povratnu informaciju [2].
Stručnjaci dijele literaturu, video i edukativne materijale (npr. objašnjenja stručnjaka, PDF priručnici, PPT prezentacije sa snimanim glasom, video snimke drugih roditelja kako koriste neku strategiju) koje roditelji proučavaju [3].
Način provođenjaNeposredan rad s djetetomDijete uključeno u aktivnosti sa stručnjakom. Roditelj po potrebi daje podršku djetetu prema uputi stručnjaka.
Podučavanje i podržavanje roditeljaDijete uključeno u aktivnosti s roditeljem. Roditelj je ravnopravan partner u terapiji te provodi aktivnosti s djetetom prema uputi stručnjaka

Podučavanje i podržavanje roditelja

Vi kao roditelji najbolje poznajete svoje dijete. Za poticanje razvoja Vašeg djeteta trebate biti što aktivnije uključeni u njegove terapije. Utjecaj stručnjaka u sat vremena trajanja terapije na razvoj Vašeg djeteta je zanemariv u odnosu na Vaš utjecaj tijekom svakodnevnih obiteljskih rutina i svih životnih situacija. Podučavanje i podržavanje roditelja je način rada u kojem Vi kao roditelji stječete znanje i vještine za poticanje razvoja vašeg djeteta. Takav način rada važan je u svakoj terapiji neovisno o tome odvija li se terapija u živo ili virtualnim putem.

Čaše prikazuju utjecaj koji ima stručnjak u jednoj terapiji tjedno nasuprot utjecaju kojeg imate Vi tijekom svakodnevnih rutina u tjednu. [4]

Prednosti i izazovi virtualne terapije

Virtualna terapija je novi izazov i za stručnjake i za Vas, roditelje. Osim digitalnih specifičnosti koje trebate naučiti i prihvatiti kada se uključujete u ovaj način rada, još izazovnija karakteristika virtualne terapije je prisutnost stručnjaka u vašem domu, obitelji i vašim svakodnevnim životnim situacijama te izazovima. No, upravo ta karakteristika pokazatelj je najveće prednosti virtualne terapije, a to je mogućnost pružanja podrške od strane stručnjaka u životnim situacijama s kojima se borite svakodnevno. Ako prihvatite početnu nelagodu kod prisutnosti stručnjaka u svom domu, imate mogućnost postići veći napredak svog djeteta kod sudjelovanja u svakodnevnih rutinama, igri, interakciji s Vama i na drugim područjima razvoja.


Što Vam je potrebno za virtualnu terapiju?

Za virtualnu terapiju potreban Vam je uređaj s kamerom (kompjuter, laptop, tablet, pametni telefon), dobra internetska veza i program za video poziv koji ste zajedno sa stručnjakom odlučili koristiti. Sa stručnjakom ćete prije početka virtualne terapije razgovarati o dostupnoj tehnologiji i načinu korištenja tehnologije u virtualnoj terapiji. Ako Vam treba podrška kod korištenja tehnologije to naglasite stručnjaku s kojim radite kako bi Vam mogao pomoći i što više olakšati sudjelovanje u virtualnoj terapiji te omogućiti da se opustite i posvetite svom djetetu.


Priprema okoline

Prije početka virtualnog terapijskog termina ćete zajedno sa stručnjacima dogovoriti na koji ćete način pripremiti Vašu okolinu. Zajedno ćete odlučiti gdje će biti postavljen uređaj, tko će prisustvovati terapijskom terminu i tko će biti u interakciji s djetetom. Sa stručnjacima ćete odlučiti i koje materijale ćete koristiti tijekom virtualnog terapijskog termina.[5] No, imajte na umu da već imate sve materijale potrebne za virtualnu terapiju. To su stvari koje koristite svaki dan.[4]

Priprema okoline ovisit će o rutinama u kojima vam treba podrška i o ciljevima rada koje ste zajedno dogovorili. Na primjer, ako su ciljevi vezani za hranjenje, stručnjaci će vam predložiti da ste za vrijeme terapijskog termina uz stol, ako se radi o pranju ruku, tada će predložiti kupaonicu, a ako je cilj poticanje igre, stručnjaci će predložiti tepih okruženi igračkama koje dijete voli.[6]


Što očekivati od virtualnog terapijskog termina?

Virtualni terapijski termin je sličan posjetu stručnjaka u Vašem domu. Ne brinite ako vaše dijete tijekom virtualnog terapijskog termina:

 • ne želi sudjelovati,
 • bježi od vas,
 • treba odmor,
 • treba piti ili jesti,
 • treba ići na wc,
 • želi u drugu sobu po igračku,
 • želi stručnjaku pokazati nešto u drugoj sobi i sl.

Sve su to situacije s kojima se svakodnevno susrećete i u kojima Vam ponekad treba podrška stručnjaka. Virtualna terapija pruža Vam mogućnost da upravo te situacije iskoristite za podučavanje i poticanje razvoja svog djeteta te da steknete vještine o tome kako reagirati u sličnima situacijama ubuduće. Redoslijed sljedećih aktivnosti virtualnog terapijskog termina je fleksibilan i može se mijenjati po potrebi.

Prije virtualne terapije – stručnjak će Vam poslati plan aktivnosti, materijale i popis predmeta/igračaka potrebnih za provođenje aktivnosti.

Na početku virtualne terapije – stručnjak će s Vama prokomentirati kako ste provodili vrijeme od prošlog termina te je li bilo situacija o kojima želite popričati.

Za vrijeme virtualne terapije – stručnjak će Vas voditi kroz provedbu planiranih aktivnosti, pratit će korištenje dogovorenih strategija, pružati podršku i usmjeravati Vas tokom izvođenja aktivnosti.

Na kraju virtualne terapije – zajedno sa stručnjakom napravit ćete plan kako nastaviti s aktivnostima između dva termina, stručnjak će odgovoriti na Vaša pitanja i dogovoriti s Vama ciljeve za sljedeći termin.

Zaključak:

Nadamo se da ste dobili kratki uvid u provođenje virtualne terapije i prednosti koje Vam može donijeti takav način rada te da ste motivirani da se uključite u usluge virtualne rane intervencije. U slučaju nedoumica, pitanja i problema stojimo  Vam na raspolaganju![1] California Association for Behavior Analysis. (2017). Telehealth and the practice of Applied Behavior Analysis. https://calaba.org/media/content/CalABA_TeleHealth_Practice_Brief_Final-2.pdf

[2] Snodgrass, M. R., Chung, M. Y., Biller, M. F., Appel, K. E., Meadan, H. i Halle, J. W. (2016). Telepractice in Speech–Language Therapy: The Use of Online Technologies for Parent Training and Coaching. Communication Disorders Quarterly, 38(4), 242–254. https://doi.org/10.1177/1525740116680424

[3] Meadan, H. i Daczewitz, M. E. (2014). Internet-based intervention training for parents of young children with disabilities: a promising service-delivery model. Early Child Development and Care, 185(1), 155–169. https://doi.org/10.1080/03004430.2014.908866

[4] Wheterby, A. (2020). Mobile Coaching with Families of Young Children with ASD Using the Early Social Interaction (ESI) Model [Webinar].

[5] Blaiser, K. Behl, D., Edwards, M. Olsen, S. i Cook, G. (2015). Tele-Intervention 101: Administrators, Families, Providers. In Tele-Intervention 101 [Online training course].http://www.infanthearing.org/ti101

[6] Farley, B. (2020). Telehealth in ABA Direct Session [Webinar].